De informatie op deze website zal na 1 januari niet meer worden bijgewerkt en is dus niet actueel. De website van het nieuwe Cultuurcentrum Hogeland vind u hier

Lijkt improviseren jou ook zo leuk? Maar denk je daarbij gelijk ‘maar dat kan ik nooit?’ Niets is minder waar! Iedereen kan leren improviseren! Al in een paar bijeenkomsten zul je zien dat de stap veel minder groot is dan je denkt. In een groep is het veilig improviseren en bovendien erg leuk omdat je dan samen tot mooie klank creaties kan komen. We bouwen de lessen rustig op, de omgeving is veilig maar de resultaten kunnen verbluffend zijn. Stap over je reserve heen en doe mee! Je leert kennismaken met improviseren vanuit ritmes, toonreeksen, melodieën, sfeerbeelden. Je ervaart wanneer je mag leiden of juist begeleiden, of vanuit welke stemming je kunt spelen. Vurig en gepassioneerd of juist meditatief verstild. Luchtig en vrij of vrolijk kabbelend als stromend water. Het is handig wanneer je je instrument al enigszins beheerst, maar ook met weinig tonen kun je al veel doen! Het gaat om de intentie, het spelen vanuit je gevoel, je hart. Dat kan al met een enkele toon! Geef je op bij docent Ivar Römer. Alle instrumenten zijn welkom!

 

tel: 06-53340235
mail: Ivar Römer

Tijdens mijn Conservatorium opleiding leerde ik alle facetten van het klassieke muziekspel beheersen. Ritme, toonvorming, articulatie, techniek. Alles werd gecultiveerd tot in de perfectie. Echter was alles daarbij gedacht vanuit de bladmuziek, het reproduceren. Het zo goed mogelijk kunnen vertolken van reeds bestaande muziek. Dat is prachtig omdat je via het notenschrift in contact komt met allerlei composities uit de muziek literatuur! Een gevaar van van-blad-spelen echter kan zijn dat je te weinig geprikkeld wordt tot eigen creativiteit.

Na mijn opleiding speelde ik jarenlang met vrienden in talrijke improvisatie sessies. Op klarinet, saxofoon, piano, keyboard slagwerk, en wat maar aan instrumenten voorhanden was. Zo leerde ik op een andere manier spelen en scheppen vanuit een innerlijke bron. Deze nieuwe ervaring kon ik vervolgens weer overbrengen op mijn leerlingen. Ik hoor vaak dat mensen zeggen: improviseren dat kan ik niet! Terwijl er juist een groot innerlijk verlangen onder ligt om het wel te kunnen. Graag zou ik meer mensen willen de gelegenheid bieden die brug te slaan. Ze is werkelijk niet zo groot!