De informatie op deze website zal na 1 januari niet meer worden bijgewerkt en is dus niet actueel. De website van het nieuwe Cultuurcentrum Hogeland vind u hier

Op initiatief van Hunsingo werd het plan “Markante KULTUURHOEZEN voor iedere Ommelander” ingediend bij het NPG programma Toukomst - zie www.toukomst.nl Dat plan zit nu in de “finale” (als nr. 3) en tussen 22 september en 4 oktober hebben alle Groningers gelegenheid om hun steun aan dit en/of andere plannen te geven. We hopen dat er straks Toukomstgeld beschikbaar komt voor het realiseren van meer culturele centra - Kultuurhoezen - waar Hunsingo, Wonderboom en Noordakkoord samen cultuureducatie kunnen gaan verzorgen, in het uitgestrekte Hogeland!

! Vul het formulier in van de Toukomstkrant die deze dagen in de bus valt, of beoordeel de plannen op de website www.toukomst.nl

Aanmelden voor cursusjaar 2020-2021

Vanaf vandaag kan er worden aangemeld voor het nieuwe cursusjaar. Ook inwoners van gemeente Het Hogeland en andere gemeenten zijn van harte welkom.
Vanwege de geplande fusie op 1 januari 2021 met theaterschool Wonderboom en muziekschool Hunsingo kan er nu worden ingeschreven voor de periode augustus tot en met december 2020. In december ontvangen jullie een inschrijfformulier voor de nieuwe organisatie (naam nog onbekend) voor de periode ingaande januari 2021.
Noordakkoord zal voor de periode van augustus tot en met december 5/12 van het cursusgeld in rekening brengen. De nieuwe organisatie int dan het lesgeld voor de rest van het schooljaar.
Geef je nu op voor de lessen via de onderstaande link op onze website:
www.noordakkoord.nl/informatie/aanmelden.

Wanneer je gebruik wilt maken van de gesubsidieerde tarieven, en voor onze planning, is het van belang dat jouw inschrijving uiterlijk 1 augustus 2020 bij ons ontvangen is.

Veel plezier met de lessen in het nieuwe schooljaar!

Beste mensen,

Hierbij een kort bericht over de aanmeldingsprocedure.
In tegenstelling tot de afgelopen jaren gaat de aanmeldingsprocedure voor volgend cursusjaar later van start.

Omdat het er naar uit ziet dat we per 1 januari 2021 gaan fuseren met theaterschool Wonderboom en muziekschool Hunsingo zijn we nu volop bezig om voor de drie organisaties alvast de algemene voorwaarden en lestarieven te harmoniseren.
We zijn bijna zover. We verwachten rondom 10 juli hiermee klaar te zijn. Vanaf dat moment kan er aangemeld worden voor de lessen van het volgende schooljaar.

We vinden het dan ook heel fijn als alle aanmeldingen in de maand juli ingediend worden, zodat we ook aan de slag kunnen met de planning. Plaatsing geschiedt op volgorde van binnenkomst van de aanmeldingen. Dat geldt ook voor de toekenning van de gesubsidieerde lestarieven.

Dus hou de berichtgeving rondom 10 juli in de gaten.

Met hartelijke groet,

Team Noordakkoord

 

We zijn heel blij te kunnen mededelen dat we weer van start kunnen gaan met de individuele lessen.
We hebben maximaal een week nodig om nog enkele zaken te regelen.
Zo is er bij sommige docenten een nieuw rooster nodig omdat er leerlingen zijn die nu op andere tijden naar school gaan en moeten op enkele leslocaties de mogelijkheden voor verantwoord lesgeven nog worden onderzocht.
Via de eigen docent zal iedereen nader geïnformeerd worden. Voor eventuele roosterwijzigingen zal overleg plaatsvinden.
Vanzelfsprekend zullen wij maatregelen in acht nemen om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Ook daarover zullen jullie door de eigen docent worden geïnformeerd.
Wij hopen dat jullie net als wij heel blij zijn met dit nieuws.

Met hartelijke groeten,
Team Noordakkoord

Lessen & cursussen geannuleerd i.v.m. coronavirus
Vanaf 16 maart sluiten wij aan bij het advies van GGD en de Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie om concerten, repetities en lessen te laten vervallen. Hierbij sluiten we ook aan bij de nieuwe maatregelen vanuit de Nederlandse overheid om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden om het Coronavirus in te dammen. Hieronder vind je meer informatie over de maatregelen die door Noordakkoord worden getroffen in verband met het coronavirus.

Gaan de lessen & cursussen door?
De gezondheid van iedereen staat voorop, daarom hebben we besloten alle lessen en cursussen per maandag 16 maart te laten vervallen. Dit geldt in ieder geval t/m 5 april.

Kan ik mijn les of cursus op een andere manier volgen?
We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om les te volgen op afstand. Zodra hier meer over bekend is, worden leerlingen hiervan door de docent op de hoogte gebracht.

Worden de gemiste lessen later ingehaald?
We kunnen op dit moment nog geen uitspraak doen over de gemiste lessen. Dit is mede afhankelijk van hoelang we daadwerkelijk genoodzaakt zijn dit beleid aan te houden en of we alternatieve lesmogelijkheden kunnen aanbieden. Ook hier geldt, zodra er meer bekend is, wordt iedereen op de hoogte gebracht.
Naast de lessen is ook het lenteconcert geannuleerd.

Vragen?
Neem contact op met de eigen docent via email of telefoon.

Op de website van het RIVM staat meer informatie over de richtlijnen en aanwijzingen omtrent het coronavirus.
Met vriendelijke groet,
Team Noordakkoord

Journaliste Jettie Jaagsma doet al jaren onderzoek naar een brand, lang geleden op de boerderij waar Aike woont met zijn vader.
Wie is Aike en waar is zijn opa?
Wat is dat geheimzinnige geluid waar hij ’s nachts van wakker wordt?
Waarom mogen Aikes vrienden niet logeren in de zelfgebouwde hut op de wierde?
Waarom wil Aikes vader geen muziek horen thuis?
Jaagsma komt langs op school, want ze heeft gehoord dat ze op al deze vragen een antwoord krijgt.

Muziekschool Noordakkoord komt met de voorstelling ‘Het Geheim van de Wierde’ bij u langs op school!
Wij bieden naast de voorstelling ook een workshop en verwerkingsbrief aan. In de workshop voorafgaand aan de voorstelling krijgen de leerlingen opdrachten om mee te kunnen doen met de musici. In de verwerkingsbrief staan tips en tricks voor vervolglessen door de leerkracht.

Geschikt voor groep 3,4,5,6.

Voor boekingen en informatie
Info@noordakkoord.nl
Gera-Gilda van der Meulen 06 18845178

Noordakkoord heeft binnen gemeente Hogeland een intentieverklaring ondertekend met Muziekschool Hunsingo en Theaterschool Wonderboom. We willen graag gezamenlijk voor een mooi cultuuraanbod zorgen binnen de gemeente. We hopen als nieuwe organisatie van start te kunnen gaan met ingang van het schooljaar 2020-2021.

Noordakkoord heeft daarnaast binnen gemeente Westerkwartier een intentieverklaring ondertekend met Kunstbedrijven Westerkwartier en Stichting Muziekonderwijs Grootegast. Ook hier is het doel om te onderzoeken of er tussen de partijen samenwerking mogelijk is binnen een nieuwe organisatievorm. Door de herindeling van de gemeentes is het werkgebied van Noordakkoord momenteel verdeeld binnen gemeente Hogeland en Westerkwartier.

De gesprekken met alle partijen verlopen goed. We zitten momenteel in de inventarisatiefase wat we met elkaar nu al bieden binnen de beide gemeentes en welke diensten we zouden willen ontwikkelen.
Meer nieuws volgt later in het jaar.

Afgelopen zaterdagmiddag hebben we weer genoten een prachtig zomerconcert in ’t Marnehoes in Wehe den Hoorn. Veertien leerlingen van uiteenlopende leeftijden en niveau’s  en op maar liefst acht verschillende instrumenten speelden en zongen de sterren van de hemel!

De vioolgroep, in wisselende samenstelling en bij twee stukjes versterkt door twee jonge cellisten, opende de voorstelling met de Hexendans van de vioolvirtuoos Paganini. Hierna speelden ze nog enkele andere bekende stukjes. Sibylla eindigde het viooloptreden door solo de Humoresque van Dvorak te spelen begeleid door haar vader op de piano.

Hierna was de beurt aan de gitaar, het instrument waarop Johan in zijn eentje een swingende blues en samen met meester John een Russische dans speelde. Dat Johan dol is op gitaar spelen en veel oefent, was goed te horen!
De eerste pianist van de middag was Jade Jasmijn die het overbekende nummer Over the Rainbow speelde. Ze deed het vol verve en helemaal uit haar hoofd.

Na Jade was Ruben aan de beurt. Hij speelde een Frans liedje op zijn cello, begeleid door Huib die als vervanger van juf Anne de 2e partij speelde. Een prachtig duo samen!

Dat het een afwisselend programma was, bleek eens te meer toen Jeffrey na een klassiek blokje de sterren van de hemel zong speelde in 2 nummers van Lady Gaga. Hij begeleide zichzelf op de elektrische piano. Na een ritmisch en swingend uitgevoerde versie van Cruella de Vil door Ilse vervolgde het programma met drie Mexicaanse dansen voor klarinet en basklarinet, gespeeld door Liesbeth en Ivar.

Daarna konden we even op adem komen  en wegdromen bij twee prachtige sprookjes van Maurice Ravel door Hanna en Paulien op de piano, gevolgd door 2 easy listening (maar niet easy playing !) stukjes  door Esther op haar saxofoon.

Tot besluit drumde Ella het dak van het Marnehoes met haar nummer Rolling in the deep van Adèle.

Aan het eind kwamen alle musici nog één keer op het podium en kregen ze behalve hun roos nog een groot applaus van het dolenthousiaste publiek. We kijken met elkaar terug op een heel geslaagd concert!

Deze zomer is volkomen onverwachts onze blokfluitdocent Kees Hoek overleden. Kees heeft onze muziekschool in 1998 mede opgericht en vanaf die tijd binnen Noordakkoord lesgegeven. Als docent blokfluit heeft hij zijn leerlingen geïnspireerd door zijn passie en deskundigheid op het gebied van oude muziek. Hij werd daarnaast enorm gewaardeerd door zijn bevlogen en kundige manier van lesgeven. Wij zullen Kees erg missen en zijn hem dankbaar voor wat hij voor Noordakkoord en zijn leerlingen heeft betekend.

Wij hebben momenteel nog geen nieuwe docent(e) blokfluit binnen Noordakkoord. We bezinnen ons op een vervolg.

Klaar met de kou?

Kom dan genieten van de hartverwarmende muzikale klanken op het lenteconcert door leerlingen van muziekschool Noordakkoord

Datum: zaterdag 7 april
Tijd: 16.00 uur
Locatie: De Blauwe Schuit  Warfstraat 1, Winsum

U kunt kijken en luisteren naar een optreden van het Noordernoten orkest, de klarinetgroep, de vioolgroep, een piano- en saxofoonduo, een cello- en vioolduo, fluit en drums. De toegang is gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

 

Deze maand staat de piano centraal bij Noordakkoord.

Iedereen weet wel hoe een piano eruit ziet, maar…..

Weet je de volgende dingen over de piano ook?

De piano is tussen 1698 en 1709 door Bartolomeo Cristofori in Florence uitgevonden en heette toen pianoforte, fortepiano of hammerklavier. Cristofori was een bekende klavecimbel bouwer. Een klavecimbel lijkt op een piano, maar klinkt heel anders. De snaren worden getokkeld met een pennetje (vroeger was dat het harde stukje van een ganzenveer) De verandering van klavecimbel naar pianoforte was enorm. Er ontstond een compleet nieuw instrument met een totaal andere klank. In het begin werden de hamertjes nog met hard leer omspannen. Later werd dat vervangen door het zachtere, samengeperste vilten hamertje, wat grote invloed had op de klank. Die werd zoals we hem vandaag kennen: zangerig en warm. De piano is een toets-, slag- en snaarinstrument in één!

De beroemdste en duurste piano’s in de wereld zijn de Steinway vleugels. De bouwer, Heinrich Engelhart Steinweg, verhuisde in 1851 met zijn zoons vanuit Duitsland naar Amerika en veranderde zijn handelsnaam in ‘Steinway & Sons’. In bijna alle grote concertzalen staan Steinway vleugels. Pianisten zijn kritisch en terecht!  Omdat ze nooit op hun eigen instrument kunnen optreden en  toch een topprestatie moeten leveren, willen ze er zeker van zijn dat het instrument van topkwaliteit is en lijkt op het instrument waaraan ze gewend zijn.

Het duurt een jaar om een Steinway vleugel te bouwen en hij bestaat uit wel 12.000 onderdelen! Met 88 toetsen en 220 snaren wordt de piano wel de koning der instrumenten genoemd. Hij kan namelijk van alle instrumenten het laagst en tegelijk het hoogst spelen. Het bereik van een piano is meer dan 7 oktaven.

Je kunt ook met meer mensen tegelijk op de piano spelen. Dat is meestal big fun!

Bij Noordakkoord kun je piano leren spelen bij Debora Prins en Paulien Seinen.

Wist je dat je al met 5 jaar kunt beginnen? Ook als je ouder bent kun je trouwens je hart ophalen. Soms zijn mensen al 80 jaar als ze nog beginnen met pianoles. Doordat het een instrument is met zoveel mogelijkheden, is het geschikt voor alle leeftijden.

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden? 

November is een drukke maand voor de pianisten. Diverse leerlingen doen mee aan het Haydn Muziekfestival en daarnaast wordt er veel geoefend en voorgespeeld. Op onderstaande data ben je welkom om een kijkje te nemen en de pianisten in actie te zien.

 • 12 november om 12.00 uur in Huize Stol Vennema, Emmastraat 9, Baflo.
  De jongste leerlingen van Debora Prins zijn tussen de 5 en 11 jaar en geven een concertje van ongeveer 45 min.
 • 18 en 19 november Haydn Muziekfestival in het prins Claus Conservatorium in Groningen.
  Drie leerlingen van Debora spelen op zondag 19 november om 11.35 en om 13.35 uur. http://www.haydnmuziekfestival.nl 
 • 24 november om 19.00 uur in Huize Stol Vennema, Emmastraat 9, Baflo.
  Basisschoolleerlingen van Paulien Seinen spelen voor familie en vrienden.
 • 26 november om 14.00 uur finale van het Haydn Muziekfestival in de Oosterpoort in Groningen

Muziekschool Noordakkoord zoekt medewerker Public Relations!

Wie is muziekschool Noordakkoord?

Noordakkoord is een muziekschool in de gemeenten Winsum en de Marne. We zijn een collectief van veertien enthousiaste en bevoegde muziekdocenten en geven les in verschillende instrumenten.
Al onze energie gaat uit naar het begeleiden van de leerlingen. De school loopt goed, maar we zijn niet zo goed in het verzorgen van onze PR…
Daarom zijn we waarschijnlijk ook nog niet zo bekend, hoewel we al ruim twintig jaar bestaan, honderden leerlingen hebben en ook vele leerlingen al naar grote concertpodia begeleid hebben!
Maar het kan beter. We hebben het gevoel dat we veel kansen laten liggen. Muziek is een ondergeschoven kindje geworden in onze maatschappij, terwijl het zoiets vreugdevols en stimulerends kan zijn voor veel kinderen en volwassenen. Graag zouden we meer mensen in aanraking brengen met muziek en onze muziekschool.

Daarom hebben we iemand nodig die ons helpt bij onze PR.
We zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt zich met ons te verbinden en die zich met een warme belangstelling wil inzetten voor muziek en muzieklessen in de regio.

Wie hebben we voor ogen?

 • Iemand die af en toe met ons mee vergadert en meedenkt over wat nu nieuwswaardig is om te brengen.
 • Iemand die een nieuwsbrief naar onze leerlingen en belangstellenden kan verzorgen.
 • Iemand die onze facebook pagina bijhoudt en met enige regelmaat van nieuws voorziet.
 • Iemand die bekend is met de lokale pers en daarvoor aankondigingen, recensies en wervende stukjes kan schrijven.
 • Iemand die actief inventariseert onder de docenten wanneer de leerlingen- en docentenconcerten zijn en daar dan iets over kan melden. Naar de pers en op onze eigen website.
 • Iemand die misschien nog wel meer ideeën heeft over hoe Noordakkoord beter op de kaart gezet kan worden!

Wat bieden we?
Fijne collega’s, een leuke vrijetijdsbesteding, (een vrijwilligers vergoeding) en een nieuwe uitdaging!
Meer informatie over ons is te vinden op www.noordakkoord.nl

Met een hartelijke groet!
Het docententeam van Noordakkoord.

Reacties, of vragen mogen naar pr@noordakkoord.nl of per telefoon naar Ivar Römer:  06-53340235

Een voorspeelmiddag in het mooie kerkje van Wehe- Den Hoorn. Daar kwamen vorige zaterdag veel mensen naar luisteren, en wat viel er een hoop te genieten! Na een vooruitblik op de lente door spreekstalmeester Huib Batenburg werd het spits afgebeten door een gaaf spelend gitaarduo, gevolgd door de fluitjuf met haar jongste leerling, en dat was adembenemend spannend. Het Noorder Noten Orkest speelde een aantal fraaie arrangementen compleet met zang- en klapwerk. Het programma werd vervolgd met een kranige solo-violist, een gitaarduo compleet met “candlelight-gedicht” en een mooi helder spelend fluitduo. Hierna was de beurt aan het vioolensemble met een paar vrolijke Suzuki-liedjes, een bekwaam pianistenpaar speelde virtuoos twee deeltjes ui Saint-Saëns’ Carnaval des animaux en de middag werd op uitbundige wijze besloten door het soepel spelende klarinet ensemble.
Alle muzikante kregen op het podium een bloem en een ovationeel applaus van het enthousiaste publiek.
Op 24 juni om 16.00 uur komen ze weer terug met een geheel nieuw programma.
Komt dan allen luisteren!

Zowel fysiek als op het gebied van eigen ontwikkeling zitten de docenten van Noordakkoord niet stil.
Zo is pianodocente Paulien Seinen dit najaar begonnen met de scholingscursus voor RGM Practitioner. RGM staat voor Ronnie Gardiner Methode en is een super uitdagende en vrolijke oefenmethode die met behulp van muziek en ritme de beide hersenhelften activeert. Kortom, door samen (in een groepje) gestructureerde oefeningen op muziek te doen, worden zowel lichaam als brein in beweging gezet!
De methode is ontwikkeld door de Amerikaanse jazz-drummer Ronnie Gardiner en is breed inzetbaar. Zowel kinderen met dyslexie of concentratieproblemen als volwassenen met bijvoorbeeld hersenletsel kunnen hier baat bij hebben. Ook is het heel geschikt om, als mensen ouder worden, de hersens fit en jong te houden. ‘Healthy aging’ voor het brein dus!
Alle oefeningen worden gedaan op muziek die aansluit bij de doelgroep.
Voorlopig is Paulien nog druk bezig zelf te oefenen en zich de methode eigen te maken. Mensen die willen mee oefenen zijn van harte welkom!
Zodra de vervolgcursus is afgerond, kan RGM in het Noordakkoord aanbod worden opgenomen.
Behalve braintraining voor jong en oud is de methode ook superleuk om te doen. Lekker bewegen op muziek, plezier maken en ondertussen je hersens trainen!

Voor meer inhoudelijke informatie kunt u terecht op de landelijke website: http://www.rgm-nederland.nl

Op 5 juni organiseren we de jaarlijkse teamdag voor docenten en medewerkers van Noordakkoord. Altijd weer inspirerend om een dag samen te zijn.
Dit keer in de boerderij van Barbara en Kees te Warfhuizen.