Deze maand staat de piano centraal bij Noordakkoord.

Iedereen weet wel hoe een piano eruit ziet, maar…..

Weet je de volgende dingen over de piano ook?

De piano is tussen 1698 en 1709 door Bartolomeo Cristofori in Florence uitgevonden en heette toen pianoforte, fortepiano of hammerklavier. Cristofori was een bekende klavecimbel bouwer. Een klavecimbel lijkt op een piano, maar klinkt heel anders. De snaren worden getokkeld met een pennetje (vroeger was dat het harde stukje van een ganzenveer) De verandering van klavecimbel naar pianoforte was enorm. Er ontstond een compleet nieuw instrument met een totaal andere klank. In het begin werden de hamertjes nog met hard leer omspannen. Later werd dat vervangen door het zachtere, samengeperste vilten hamertje, wat grote invloed had op de klank. Die werd zoals we hem vandaag kennen: zangerig en warm. De piano is een toets-, slag- en snaarinstrument in één!

De beroemdste en duurste piano’s in de wereld zijn de Steinway vleugels. De bouwer, Heinrich Engelhart Steinweg, verhuisde in 1851 met zijn zoons vanuit Duitsland naar Amerika en veranderde zijn handelsnaam in ‘Steinway & Sons’. In bijna alle grote concertzalen staan Steinway vleugels. Pianisten zijn kritisch en terecht!  Omdat ze nooit op hun eigen instrument kunnen optreden en  toch een topprestatie moeten leveren, willen ze er zeker van zijn dat het instrument van topkwaliteit is en lijkt op het instrument waaraan ze gewend zijn.

Het duurt een jaar om een Steinway vleugel te bouwen en hij bestaat uit wel 12.000 onderdelen! Met 88 toetsen en 220 snaren wordt de piano wel de koning der instrumenten genoemd. Hij kan namelijk van alle instrumenten het laagst en tegelijk het hoogst spelen. Het bereik van een piano is meer dan 7 oktaven.

Je kunt ook met meer mensen tegelijk op de piano spelen. Dat is meestal big fun!

Bij Noordakkoord kun je piano leren spelen bij Debora Prins en Paulien Seinen.

Wist je dat je al met 5 jaar kunt beginnen? Ook als je ouder bent kun je trouwens je hart ophalen. Soms zijn mensen al 80 jaar als ze nog beginnen met pianoles. Doordat het een instrument is met zoveel mogelijkheden, is het geschikt voor alle leeftijden.

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden? 

November is een drukke maand voor de pianisten. Diverse leerlingen doen mee aan het Haydn Muziekfestival en daarnaast wordt er veel geoefend en voorgespeeld. Op onderstaande data ben je welkom om een kijkje te nemen en de pianisten in actie te zien.

  • 12 november om 12.00 uur in Huize Stol Vennema, Emmastraat 9, Baflo.
    De jongste leerlingen van Debora Prins zijn tussen de 5 en 11 jaar en geven een concertje van ongeveer 45 min.
  • 18 en 19 november Haydn Muziekfestival in het prins Claus Conservatorium in Groningen.
    Drie leerlingen van Debora spelen op zondag 19 november om 11.35 en om 13.35 uur. http://www.haydnmuziekfestival.nl 
  • 24 november om 19.00 uur in Huize Stol Vennema, Emmastraat 9, Baflo.
    Basisschoolleerlingen van Paulien Seinen spelen voor familie en vrienden.
  • 26 november om 14.00 uur finale van het Haydn Muziekfestival in de Oosterpoort in Groningen